Οι Οικισμοί της Μήλου
Milos Hotels - Adamas
Αδάμας
Ο Αδάμας (Αδάμαντας), το επίνειο και το μεγαλύτερο χωριό της Μήλου, είναι το τουριστικό και κοινωνικό κέντρο του νησιού με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, παντοπωλεία, γραφεία τουριστικά και ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τράπεζες και μηχανές αυτόματης ανάληψης, τερματικό σταθμό λεωφορείων, και πιάτσα ταξί. Το κύριο τμήμα του χωριού βρίσκεται απέναντι από τον μώλο του λιμανιού, με ένα πιό ήσυχο τμήμα προς τα δυτικά, και μία μεγαλύτερη περιοχή να επεκτείνεται προς τα ανατολικά. Υπάρχουν τρείς παραλίες στον Αδάμαντα: Η Λαγκάδα, τα Φραγκομνήματα, και του Παπικινού.
Milos Hotels - Plaka
Πλάκα
Η Πλάκα βρίσκεται στους πρόποδες του Κάστρου. Είναι η πρωτεύουσα της Μήλου και το κέντρο της επαρχίας, και φιλοξενεί τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες του νησιού καθώς και δύο μουσεία, το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό-Λαογραφικό. Η Πλάκα στο μεγαλύτερο μέρος της διατηρεί την παλιά νησιώτικη αρχιτεκτονική με τα κατάλευκα σπίτια και τα στενά δρομάκια, τυπικά ενός Κυκλαδίτικου χωριού.

Milos Hotels - Zephyria
Ζεφυρία
Η Ζεφυρία, που αποκαλείται επίσης Χώρα ή Παλαιά Χώρα, βρίσκεται στο κέντρο ενός εύφορου κάμπου με ελαιόδενδρα. Κάποτε είχε πληθυσμό 5.000 άτομα και 17 ενορίες, αλλά εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα λόγω σεισμών και επιδημιών. Σήμερα παραμένουν μόνο μερικά σπίτια, η εκκλησία Παναγία Πορτιανή, καθώς και ένα εστιατόριο.

Milos Hotels - Trypiti
Τρυπητή
Κτισμένη δίπλα στην αρχαία πόλη, η Τρυπητή ονομάστηκε έτσι από τις πάμπολες σπηλιές (τρύπες) που στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν σαν τάφοι των πρώτων Χριστιανών, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως γιά αποθήκες. Σε έναν λόφο στα βορειοανατολικά υπάρχουν γύρω στους έξη ανεμόμυλους, που εγκαταλείφθηκαν όταν οι μηχανές πετρελαίου αποδείχτηκαν πιό αποτελεσματικές στην άλεση σιτηρών, και σήμερα χρησιμοποιούνται σαν καλοκαιρινές ενοικιαζόμενες κατοικίες. Η Τρυπητή έχει σταθμό λεωφορείων, δύο καφετέριες, και δύο εστιατόρια.

Milos Hotels - Klima
Κλήμα
Το Κλήμα είναι ένα παραθαλάσσιο καλοκαιρινό θέρετρο και ψαράδικο χωριό με «Σύρματα», δυόροφα κτίσματα με χώρο στέγασης της βάρκας στο ισόγειο, και την κατοικία του ψαρά στον πάνω όροφο. Το Κλήμα έγινε η πρωτεύουσα της Μήλου μετά την παρακμή της Φυλακωπής το 1100 π.Χ. και παρέμεινε το κέντρο της δραστηριότητας του νησιού μέχρι την Βυζαντινή περίοδο.

Milos Hotels - Peran Triovasalos
Πέραν Τριοβάσαλος
Ο Πέραν Τριοβάσαλος είναι ένα παραδοσιακό χωριό ανάμεσα στον Αδάμαντα και την Πλάκα. Το κυριώτερο αξιοθέατο του οικισμού είναι η εκκλησία Άγιος Γεώργιος, με την αυλή διακοσμημένη με ψηφιδωτά του 19ου αιώνα, που απεικονείζουν ζωϊκές μορφές, φτιαγμένα με βότσαλα από παραλίες της Μήλου.Milos Hotels - Triovasalos
Τριοβάσαλος
Ο Τριοβάσαλος είναι το κυριώτερο εμπορικό κέντρο της Μήλου, με πολλά εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, και μερικές καφετέριες και εστιατόρια. Η τοπική εκκλησία, Άγιος Σπυρίδων, περιέχει βυζαντινές εικόνες φερμένες από την Παλαιά Χώρα (Ζεφυρία).

Milos Hotels - Plakes
Πλάκες
Η τοπική εκκλησία, Άγιος Χαράλαμπος, περιέχει βυζαντινές εικόνες όπως η Παναγία Ακραδιώτισσα, φερμένη από τα ερείπια μιάς μικρής εκκλησίας στις Ακραδιές, ένα ερημονήσι στην είσοδο του λιμανιού. Ένα ενδιαφέρον έθιμο που λαμβάνει χώραν στις Πλάκες κατά το Πάσχα είναι η αναπαράσταση της στάυρωσης του Χριστού.

Milos Hotels - Pollonia
Πολλώνια
Αυτό το ψαράδικο χωριό με 2 όμορφες παραλίας, καλές ταβέρνες και παραδοσιακά καταλύματα, σφύζει από τουρισμό το καλοκαίρι. Οι ηφαιστιογενείς νησίδες «Γλαρονήσια» με τους ασυνήθιστους πρισματικούς βραχώδεις σχηματισμούς από λάβα βρίσκονται 5 λεπτά μακρυά με ταχύπλοο, ενώ η νήσος Κίμωλος είναι απέναντι, περίπου 20 λεπτά με το φέρρυ ή «παντόφλα», όπως χαϊδευτικά το αποκαλούν οι ντόπιοι.